March 13, 2008 

Live: Dave Matthews & Tim Reynolds 13.03.07

Americký (a tisíckrát slavnější) Zdeněk Bína akusticky v Kolíně (nad Rýnem).. aneb One at a time!

Je s podivem, jak odlišného přijetí se Daveu Matthewsovi dostává doma za oceánem a jak je vnímán „u nás v Evropě“. Zatímco ve Státech prodává miliony desek, plní největší areny a bývá hostem nejprestižnějších talk show, na starém kontinentě jeho alba vycházejí téměř bez povšimnutí. Jednu výhodu to má. Když se vydá na sólové akustické turné, můžete si ho užít hezky zblízka, což by se vám v jeho domovině poštěstilo jen stěží.

Minutu před osmou kráčí Dave na pódium E-Werku (což je takový místní Abaton), aby plně soustředěn spustil předehru k Bartender. Během večera si vystačí pouze se svým hlasem, několika španělkami a výpomocí věrného kolegy Tima Reynoldse, se kterým se průběžně akusticky potkává už více než třináct let.
dm-tr1.jpg
Zaznívají skladby z repertoáru Dave Matthews Bandu i ze sólovky Some Devil. Reynolds hraje brilantně technicky, čaruje s delayem a je se svým spoluhráčem kompletně „srostlý“. Tu a tam se do autorských skladeb vloudí i citace odjinud (třeba Presleyho Can’t Help Falling In Love v závěru The Stone). Velkou odezvu sklízí upravený text Dancing Nancies, pro dnešek namísto do Paříže situovaný právě sem, do Kolína.

A užívá si i samotný Matthews. Při děkovačkách si hraje s fonetickou blízkostí slov Köln a cool, v přestávkách mezi songy nasadí silný kovbojský přízvuk a sází jednu historku za druhou, laškovně reaguje na časté pokřiky z davu („Stand Up? Cože? Vždyť jsem si sotva sedl!“). Známkou dobrého rozpoložení je i délka setu, který se bez deseti minut blíží třem hodinám. Matthews přitom opouští pódium pouze na pár chvil, a i tehdy ze zákrytu pečlivě sleduje Reynoldsovo sólo.

dm-tr3.jpg

Elektrická kytara přijde ke slovu pouze jednou, v prvním přídavku, kdy Matthews sám vystřihne supersmutnou Some Devil. Zazní i jedna novinka, poklona Daveově sestře. Sister zatím oficiálně nevyšla, ale najdete ji na Youtube.

Matthews je charismatická osobnost a vynikající autor, jehož často košatě vystavěné songy obstojí i v „písničkářském“ pojetí. Půdu má připravenou. Až se v květnu vrátí se svým Bandem, dobývání Evropy může začít.

dm-tr2.jpg

*

Psáno pro Report v březnu 2007.
Foto: Mark Nijland (který vytrvale pracuje i na protrétu DM..)
Video: DM & TR - Crush; Köln Dome 1; Köln Dome 2

 

Comments

Leave a comment

Please fill-in all fields marked by red star (*).

*
To prove that you're not a bot, enter this code
Anti-Spam Image

Powered by WP Hashcash