March 5, 2012 

Dead Can Dance – I mrtví mohou tančit! (2002)

Existuje hudba, která vám zůstane v uších a v hlavě ještě dlouho po odeznění posledních tónů. Hudba, která přežije bez problémů nápory nových stylů, vichry  nafouklých a nafoukaných hitparád, hudba, která se stává nadčasovou klasikou téměř okamžitě po svém vzniku. Hudba, pro kterou se jen stěží hledají přirovnání a která nemá ráda škatulky, protože jsou pro ni mučednicky úzké. Přesně taková se zdá být i hudba, kterou téměř osmnáct let tvořilo duo s temným a mnohoznačným názvem Dead Can Dance. Firma 4AD, respektive její pobočka Rhino Records, těmto dvěma Australanům nedávno „posmrtně“ vydala reprezentativní 4-CD box, mapující chronologicky to nejlepší z jejich společné práce. Nádhera i magie vskutku osobitých Dead Can Dance je tu pečlivě zachycena ve 47 skladbách. Jejich příběh je však ve skutečnosti ještě mnohem pestřejší.

Cesta proti času

Dva hlavní protagonisté tohoto příběhu, Brendan Perry a Lisa Gerrard, se potkali někdy v roce 1980 v Melbourne. Brendan měl za sebou klasické katolické vzdělání, neúspěšný pokus o kariéru učitele a účinkování ve dvou místních punkových kapelách, které „ze všeho nejvíce trpěly nedostatkem koncertů a absolutní neschopností zajistit si jakoukoli nahrávací smlouvu, třebas i špatnou.“ Prý za to tenkrát mohl hlavně tisk a mediální nevraživost k celé punkové scéně. Brendana v té době však místo psychedelie začínaly přitahovat spíše experimenty s novými zvuky a neobvyklými rytmy a právě v Lise brzy našel spřízněnou duši, svůj tvůrčí protipól a budoucí „duchovní navigátorku“.

V roce 1981 spolu tedy založili Dead Can Dance a o rok později se rozhodli pro návrat do Anglie (ano, návrat; oběma totiž v žilách koluje pravá anglicko-irská krev). Usídlili se v Londýně a velmi záhy podepsali smlouvu s kultovním labelem 4AD, který byl v osmdesátých letech majákem i přístavem celé flotily zajímavých a progresivních, i když často spíše temnějších seskupení (jako např. Cocteau Twins). Zde v roce 1984 vydávají své první album, nazvané jednoduše Dead Can Dance, a to protože „tenhle název dokonale vystihuje nekonečný proces přeměny neživého v živé a naopak“. Rituální maska z Nové Guinei, která se stala předlohou pro obal alba, tuto filozofii ještě zdůraznila: kdysi byla součástí živého stromu, ale i mrtvé dřevo může díky řezbářům a tanečníkům znovu ožít, i mrtvé věci mohou znovu tančit.

Přesně v duchu této myšlenky naznačuje hudba na debutové desce DCD mnoho různých cest a směrů. Většině skladeb vévodí valivá basa, občas se ozve hodně nabroušený kytarový sound, ale hlavním znakem jsou tu silné melodie a důrazný rytmus, ať už podpořený bicím automatem, přehlídkou perkusí či zvukem zvonů. Tohle není chladná gotika, jak by se z prvního poslechu možná mohlo zdát, ale velmi osobní a hluboká hudba, která opravdu přeskakuje století a dotýká se základních lidských emocí a nálad. Temnou (a tajemnou) atmosféru navíc skvěle vyvažuje sebevědomé pěvecké umění Brendana i Lisy. Skladby se sytým a bohatým mužským vokálem nádherně kontrastují s křišťálově čistým a jemným zpěvem Lisy Gerrard, který udiví nejen svým obrovským rozsahem, a ze kterého vás klidně může najednou začít mrazit v zádech (a nesmějte se, mě se to stalo).  Schválně, zkuste třeba závěrečnou Musica Eternal.

Druhé album dostalo název Spleen And Ideal, vyšlo v roce 1985 a okamžitě se usídlilo na druhé příčce britské nezávislé hitparády. A není divu. O Dead Can Dance začal být zájem. Jejich mix středověké hudby s nejnovějšími zvukovými a aranžérskými postupy si rychle získával řadu oddaných příznivců. Z hudby navíc rychle mizí další hranice a k ryze evropským vlivům se přidávají zvuky a nástroje téměř z celého světa, aniž by výsledek zněl nějak uměle či nelogicky. Zpívá se tu i v latině a vedle magických názvů (De Profundis, Enigma of the Absolute, atd.) nechybí samozřejmě ani spojující filozofie. „Naše písně jsou o pravdě a iluzích, o svobodě a omezeních, o víře a pochybnostech. A za všemi těmi symboly je pokaždé touha po dokonalosti. Jde o hledání určitého ideálního stavu,“ osvětlil později název alba Brendan. Dalo by se říct, že na kult a nesmrtelnost mají v tuto chvíli Dead Can Dance po právu zaděláno.

Uvnitř amerického vejce

Po dvou letech intenzivního koncertování nahrávají DCD další studiové album a nazývají ho Within the Realm of a Dying Sun (Uprostřed říše umírajícího slunce). Majestátní zvuk dua tentokrát umocňuje i dechová sekce, komorní smyčcový orchestr či basové syntezátorové zvuky. Realizaci pestrých hudebních nápadů se tu meze opravdu nekladou. Oba protagonisté si totiž postupně uvědomili, že jsou „čím dál více omezeni běžnými nástroji, jako je kytara, basa a bicí. Spoustu věcí, které slyšíme, totiž nedokáží dost dobře vyjádřit. Proto jsme se rozhodli postupovat raději tradiční formou a využívat hlavně klasických nástrojů, samozřejmě s pomocí samplerů a počítačů. Abychom konečně mohli hrát nahlas to, co sami slyšíme uvnitř.“

A zcela v duchu vysloveného přání se odehrává i následující dílko naší novátorské dvojice zvukových malířů, album Serpent‘s Egg (Hadí vejce, 1988). Stejně jako u předešlých desek, jde o uzavřenou a vyrovnanou kolekci skladeb pro paletu nástrojových odstínů a dva neskutečně charismatické hlasy (nechci se opakovat, ale na případném „mrazení v zádech“ během poslechu trvám!). Pomyslným vejcem je zde samotná planeta Země, symbolickým hadem pak řeky a cesty, které ji, chuděru, obepínají. Hudebně se tentokrát Brendan s Lisou nadšeně vydávají (mimo jiné, samozřejmě) až kamsi do anglické renesance, jejich skladby jsou oslavou dávných trubadúrů, poslů radostných i špatných zpráv. Jedinou špatnou zprávou u LP Serpent‘s Egg zůstává ovšem pouze krátká stopáž. Inu, dobrého poskrovnu.

V roce 1990, po vydání pátého alba Aion (Věk), se Dead Can Dance poprvé vydávají na turné i za oceán a Amerika je okamžitě zahrnuje superlativy. Není ale bez zajímavosti, že zatímco v Británii se DCD tou dobou stávají nejprodávanějším artiklem v celé historii 4AD, ve Státech jim zatím nevyšla jediná deska. Pošramocenou reputaci napravuje až o dva roky později výběr A Passage in Time (Cesta časem), kde kromě „toho (zatím) nejlepšího“ číhají i dva nové songy, Bird a Brendanův hymnický Spirit. Mezitím se oba členové podílí na hudebních doprovodech k několika divadelním a festivalovým kusům, věnují se koncertování  a svojí účastí ozdobí i soundtrack k výpravnému „obrázkovému“ filmu Baraka.

Labyrint srdce a lapání duchů

Into the Labyrinth je název předposledního řadového alba, které má za úkol „zobrazit prostý život na venkově, příběhy tamních lidí a jejich respekt ke kořenům, k tradicím. Chtěli jsme zdůraznit hlavně obyčejné věci, sílu primitivní hudby a zcela obyčejných zvuků: ptačího zpěvu, dřeva, a tak podobně.“ Ano, v jednoduchosti je krása! Některé skladby ani nemají slova, jako by je ani nepotřebovaly. I tak jsou nádherně srozumitelné. Na druhou stranu je tu i verze písně z osmnáctého století The Wind That Shakes the Barley, která zazní pouze v podání paní Gerrard. Teď pro změnu není třeba nástrojů, její hlas je stejně jedním z nich. Nádherné album, které vedle sebe opět staví moderní „umělé“ zvuky a náladu zašlých časů.

To, že takové hry bez hranic opravdu fungují i po 12 letech, a celý proces se navíc neustále a logicky vyvíjí, dokazuje i živý záznam z koncertu v Los Angeles, který se objevil pod názvem Towards the Within (Směrem do nitra) o několik měsíců později. DCD jsou zde ke slyšení ve skvělé formě a za účasti skupiny soustředěných muzikantů plynule přenášejí svoji studiovou magii na ukázněné publikum, které trpělivě čeká s každým nadšeným potleskem, dokud poslední tóny nedozní. Jde o velmi důležité a téměř novinkové album, protože z 15 předvedených skladeb jsou pouze čtyři (!) k nalezení na oficiálně vydaných nahrávkách.

V červnu roku 1996 jsme mohli konečně i my v Čechách okusit atmosféru živých vystoupení rozšířených Dead Can Dance (pokud si dobře vzpomínám, jen perkusionistů bylo celkem pět…), a to v pražském Paláci kultury, dnešním Kongresovém centru. Necitlivě zvolené prostředí plyšového sálu s totalitními démony za každým sloupem se naštěstí ukázalo jako absolutně neškodné pro tak vzácnou návštěvu; koncert dopadl výtečně  a prokletý prostor navíc jakoby symbolicky zdůraznil skladby z nového CD Spiritchaser (Lovec démonů). A když jsme tak u toho mrazení v zádech, tak to se stalo právě tam, abyste věděli. Během písně Sanvean, která se později objevila i na sólovém albu Lisy Gerrard The Mirror Pool. Ale to už je jiná historie.

Perkusivní a světoběžnický Spiritchaser uzavřel historii Dead Can Dance. Oba zakladatelé se oficiálně rozešli v roce 1998, v míru a s přáním všeho nejlepšího sobě navzájem i svým fanouškům. Oba ovšem pokračují ve vlastních projektech a opětovná spolupráce vlastně stále není vyloučena. Většina materiálu, který ještě stihli natočit, ale už nestihli vydat, se objevuje na zmíněném skvostném výběru Dead Can Dance 1981-1998, který je důstojnou vzpomínkou na jeden z nejdůležitějších hudebních momentů konce dvacátého století. Mimochodem, zamýšlený název pro to nedokončené album, které je na výběru k mání a ochutnání mezi bonusy, měl být The Lotus Eaters (Pojídači lotosů). Dobrou chuť!

Diskografie:

1984 Dead Can Dance
Materiál za první čtyři roky existence, zajímavé propojení jemných hlasů a temných zvuků. Obsahuje i starší EP Garden of the Arcane Delights. Dva v jednom!

1985 Spleen and Ideal
Rozšiřují se nástrojové možnosti, skladby jsou naléhavější a unikátní, osobitý styl byl právě definován.

1987 Within the Realm of a Dying Sun
Vyrovnané album, považované fanoušky i kritikou za dokonalou ukázku umění DCD.

1988 Serpent‘s Egg
Logické, i když trochu kratší pokračování cesty, naznačené o rok dříve. Laťka i nadále zůstává hodně vysoko.

1990 Aion
Keltské názvuky jako návnada, renesanční postupy jako past. Chytí a nepustí.

1992 A Passage in Time
Vyrovnaný výběr nejen pro nováčky, plus dvě novinky nejen pro fajnšmekry.

1993 Into the Labyrinth
Odkazy do historie hudby a autobiografické texty z labyrintu, ve kterém je radost zabloudit.

1994 Towards the Within (Live)
Skvělý zvuk, jedinečná atmosféra a 11 nových skladeb. Povinnost!

1996 Spiritchaser
Prosvětlené a moudré album plné rytmů z celého světa.

2001 Dead Can Dance 1981-1998 (3 CD + 1 DVD)
Výpravná kolekce: eseje, videa, bonusy, rozhovory a koncert. Stopařův průvodce galaxií DCD.

*

Web: DeadCanDance.com

Text vznikl pro časopis Ultramix.
Originál v PDF:   DCD-Ultramix-2002.pdf

Comments

Leave a comment

Please fill-in all fields marked by red star (*).

*
To prove that you're not a bot, enter this code
Anti-Spam Image

Powered by WP Hashcash