December 1, 2009 

CD Rec: Longital - Revoyaged

I cesta může být cíl!

Stále hledající a experimentující Longital přicházejí s experimentem na druhou. Téměř sedm desítek minut dlouhá kompilace je výběrem nejlepších dílek ze soutěže, spolupořádané slovenským Radio FM a pražským Rádiem 1. Škoda, že zadání bylo omezeno pouze jediným albem – předloňským Voyage. Marketingové důvody jsou pochopitelné, přesto by bylo o řád atraktivnější vypustit dekonstruktéry na celou širou tvorbu bývalých Dlhých Dielov. Takto můžete probrázdit mystické Na mori celkem pětkrát, Konečne si letel provede loping (nebo spíše looping a to doslova) hned ve čtyřech letových výškách, zatímco zasněné Semafory zablikají třikrát.

longital.jpg

Většina autorů ctí originál a ve svém pojetí zvýrazní pouze některý  z aspektů té které písně, jiní naopak berou původní skladby jen jako základní materiál k výstavbě svébytné kompozice (Karaoke Tundra a Peťo Tázok, nebo O. G.). Jedním z vrcholků mixérského ledovce je hravý, zvonivý a jako vždy delikátní Floex („Dobrá hudba se dobře remixuje,“ pochvaloval si na křtu v pražském Rubínu).

Z celkového pohledu zajímavý počin. Během poslechu zakusíte dobrodružství cestovatele, stezka je sice klikatá,  ale obohacující. A aby bylo konceptu učiněno zadost, výtvarnice Maria Rojko „zremixovala “ i obal. Co na to vše říká laptop Xi-Di-Nim, věrný autorský parťák Shiny a Dana, se nám do uzávěrky zjistit nepodařilo. Můj přehrávač si však převážně vrní blahem.

Flp (pro Report 5/09)

*

revoyaged.jpg

Cestou recestou: Revoyaged na Slnku

*

Comments

Leave a comment

Please fill-in all fields marked by red star (*).

*
To prove that you're not a bot, enter this code
Anti-Spam Image

Powered by WP Hashcash