December 14, 2008 

CD Rec: Longital - Gloria

Velká noční hudba.

Soudě dle převažující nálady nového disku, u Dana a Shiny doma je vše evidentně v pořádku. Užívají si toho, že se mají a že se mají dobře. Je to krásně čitelné od prvních slok hymnického marše Už len raz až po poslední oslavné „gloria“ o 62 minuty později. Už netěkají, aby postihli vše, co se kolem nich mihne, ale nechávají pocity a melodie volně plynout. Pokud předchozí Výprava byla živena cestovatelským hladem, často s temnými spodními proudy, Gloria se obrací dovnitř a vypráví příběhy o putování po vlastním nitru. A jakkoli pocitově prosvětlená, více ji - z hlediska posluchačského - sluší atmosféra přítmí.

Melodické linky, plující převážně v poklidnějších tempech, svou jemností hezky korespondují s pampeliškovým obalem.  Jediným výraznějším ostnem  jinak vesměs lyrické kolekce je drsný příběh (ne)milosrdného Zrkadla, které zobrazí vše, včetně „tvojej nevery“. Jen si nechte pod kůži nacpat to zježené finální sólo…

longital1.jpg

Vynikající práci odvádějí Danovy kytary, a to nejen díky využití oblíbeného smyčce (slyš např. slidy a kudrlinky v Okná oči čisté, či flažoletky a čarování v Anjel Môj - mimochodem, obě zmíněné skladby jsou autorskými dítky básnířky a basistky Shiny). S ingrediencemi v aranžmá se šetří, s dobrými nápady nikoli - když je třeba, ozvou se dechy nebo cello, účelný nadýchaný klavír, anebo vás smete příliv téměřdonekonečnaopakované mantry „a ty si môj celý zo mňa predo mnou“ (Som modré more). A samozřejmě, last but not least, elektronické rytmy a drobné efekty v režii věrného druha jménem Xi-di-nim (ano, čte se pozpátku) sedí jako ulité. Radost sledovat, jak v jeho podání uhání kupříkladu vlak Berlin - Grenoble - Arles.

V dosavadní diskografii Longital se jedná o nejpřístupnější, možná nejméně experimentující, ale bezpochyby nejvřelejší album. Veskrze pozitivistická zpráva o stavu dvou zamilovaných duší (bez patosu!). Zkrátka, Shina & Daniel opět jinak a opět výborně.

Na body: 6/7

gloria_cover.jpg

PS.
Ela (17 měsíců) má nejraději dvojku Ani náhodou. Vždy začíná okamžitě tančit, ať už s hračkami nebo bez, spokojeně se usmívá a na konci nadšeně tleská. Tak to jen tak, kdyby třeba rádia nevěděla, kam sáhnout pro zaručeně zdravou, chytlavou píseň plnou dobrých zpráv pro unavené davy..

PSII.
Za mě, kdybych Náhodou dokázal vytvářet mash-upy, narouboval bych právě na tuto píseň refrén Pumpin’ For Jill od Ivana Krále. Ale nebojte, (zatím to) neumím.

*
Gloria in excelsis:

O Longital (reportáž)

Longital @ YouTube

www.longital.sk

www.slnkorecords.sk

*

Comments

  1. filofon je poctěn:
    www longital bodka sk -> records -> gloria -> recenzie

    Comment by flp  [1:30, December 20, 2008]

Leave a comment

Please fill-in all fields marked by red star (*).

*
To prove that you're not a bot, enter this code
Anti-Spam Image

Powered by WP Hashcash