December 12, 2007 

CD Rec: Sigur Rós - Hvarf / Heim

Pozitivní recyklace.

Sigur Rós si od dob druhého alba vysloužili širokou škálu přívlastků, Zdá se, že byly již vyčerpány veškeré varianty metafor, odvozených od vulkánů, ledovců či gejzírů. Oni sami si toho naštěstí moc nevšímají. A dělají si dál věci po svém. Ani kompilace vydaná k premiéře koncertního filmu Heima není klasickým best of. Na dvou discích o celkové stopáži 72:29 min proti sobě stojí přepracované verze dříve nevydaných raritek a kolekce „nejvýznamnějších“ songů v unplugged provedení.

Výsledkem inventury přísně střeženého archivu je série Hvarf („Ztracenky“). Trojici skladeb z let 1999-2002 doplňují dva letité, živým hraním vybroušené diamanty Hafsól a Von, na hony vzdálené původním verzím.

Akustickému CD Heim („Domov“), nahranému v průběhu loňského turné po Islandu, dominují hammondky, zvonkohra, klavír a stálí hosté skupiny – dívčí smyčcové kvarteto Amiina. Křehkost písní ještě více vyniká, melodie i Jónsiho obnažený zpěv znějí ještě delikátněji. Vedle hitů jako Vaka nebo Starálfur je zážitkem např. proměněná Ágaetis Byrjun.

I když se akustické provedení zdá jako logický krok, je to poprvé, co Sigur Rós se svojí hudbou takto pracují. Znáte-li jejich tvorbu důvěrně, nové pojetí vás okouzlí. A pokud vás zatím z jakéhokoli důvodu míjeli, „odpojená“ retrospektiva může být vhodným úvodem.

Ale konec ohlížení. SR již ve studiu Heim pilně připravují nový materiál.
Hurá. Vulkanický gejzír z ledovce již brzy opět prozáří polární zář!

hvarf-heim

www.sigurros.com

Comments

Leave a comment

Please fill-in all fields marked by red star (*).

*
To prove that you're not a bot, enter this code
Anti-Spam Image

Powered by WP Hashcash